RESEPI SATE AYAM MERECIK :kissing_heart:
(untuk 1ekor ayam)
1 ekor ayam menghasilkan 40 cucuk.. Tu pon buat besar-besar..

BAHAN2
- 1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci dan toskan)
:exclamation:kulit ayam jgn buang ye, potong kecik, dan perapkan sekali isi ayam)

Bahan blend :
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah (xnk letak pon Xpe, letak lg sedap)
- 1 labu bawang putih
- 2 Inci halia
- 4 batang serai
(satukan kesemua bahan dan blend dgn sedikit air)

Bahan perap :
- 2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)
- 1 ½ cawan gula (kena manis, baru sedap)
- 2 sk garam
- 4 sk serbuk kunyit
- 3 sb serbuk jintan manis

CARA2
- dalam bekas besar, masukkan isi ayam yg telah ditoskan.. Masukkan bahan blend + bahan perap..
- gaul sebati..
- boleh tambah apa yg kurang, gula/garam..
- perap semalaman Klu nk sedap.. (sy perap blk keje smlm, ptg nanti baru bakar)
- bila dah perap, baru cucuk ye..
- nak sedap, selitkan kulit ayam dibahagian tengah..
- lebihan perapan tadi, ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil, dan tambahkan sedikit minyak masak.. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 batang serai ketuk hujungnya)
- perap semalaman, tempoh masak 5 minit saja..
- masa bakar tu renjiskan dengan bahan renjis ye.. Biar sate tu, basah je..


KUAH KACANG
Bahan2-
1 ½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, dan blend/tumbuk separa halus. Saya blend je, jangan halus sangat ye)

- segenggam cili kering (potong, rebus)
- 2 labu bawang besar
- 2 Inci halia
(blend bahan ini dengan sedikit air)

- 1 batang serai (ketuk)
- 2 keping gula melaka
- 1/2 cawan gula
- garam
- 3 cawan air
- 1 kotak santan
- 2 keping asam keping

Cara2
- panaskan minyak, jangan sikit sangat, jangan banyak sgt..
- tumiskan bahan blend, masukkan serai.. (tumis smpai pecah minyak)
- masukkan kacang, gaul sebati..
- masukkan air, biar mndidih.. (api slow)
- Nmpk dh kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, n asam..
- masak sampai kuah jadi pekat..
- rasakan dan boleh tamabh apa yg kurang..
- siap

Kalau taknak letak santan pon takpe, just guna air je..
Kalau saya, saya suka letak santan..
Selamat Mencuba!



sumber dari : t.me/koleksimyresepi